Suvi Koikkalainen ehdolla Espoon Urheilugaalassa

Takadon BJJ mustavyö ja aktiivikilpailija Suvi Koikkalainen on ehdolla Espoon Urheilugaalassa 2025 vuoden urheilijaksi! Kuusi ehdokasta on valittu kilpailumenestyksen perusteella espoolaisten urheiluseurojen ehdotuksista. Lopullinen voittaja valitaan yleisöäänestyksellä ja julkistetaan 13.2.25 pidettävässä Espoon Urheilugaalassa. Äänestys on auki 15.1. saakka ja äänestämään pääset tästä linkistä!

Ehdokkuus on hieno tunnustus Suvin saavutuksista! Suvi on yksi Suomen menestyneimpiä BJJ kilpailijoita ja vuoden 2024 suomenmestari brasilialaisen jujutsun gi- sekä nogi-ottelumuodoissa. Viimeisimpänä saavutuksena Suvi voitti joulukuussa myös lukkopainin ADCC SM kultaa pro-sarjassa ja lunasti itselleen matkaliput vuoden 2025 EM-kilpailuihin. Urallaan Suvi on voittanut 21 kultaa Suomen brasilialaisen jujutsun liiton arvokilpailuissa ja menestynyt myös kansainvälisesti 11 vuoden kilpailu-uransa aikana, tuoden kotiin mm. EM-hopeaa. Takado toivottaa Suville onnea ja menestystä niin Urheilugaalaan kuin ensi vuoden kisatatameillekin!

Onnea Takado 50 vuotta!

Seuramme 50v juhlavuosi huipentui 5.10.2024 vietettyyn iltajuhlaan Matinkylän Hotel Mattsissa. Juhlintaan osallistui monipuolinen joukko niin tuoreita harrastajia kuin Takadoa perustamassa olleita lajipioneereja. Illan juhlapuheissa toistuikin kiitos siitä, miten aktiivisena ja eläväisenä seurana Takado on pysynyt: on tehty pitkäjänteistä työtä ja vaalittu perinteitä, mutta samalla on löytynyt uusia seura-aktiiveja viemään toimintaa eteen päin.

Takadon hallituksen puheenjohtaja Tero Vyyryläinen avasi illan tervetulopuheella ja yhdessä kohotetulla alkumaljalla ja kehotti kaikkia paikallaolijoita jakamaan illan aikana aktiivisesti muistojaan Takadon vuosien varrelta. Ruokailun lomassa kävikin kova puheensorina ja jäsenistöltä kerätty, illan taustalla pyörivä kuvagalleria herätti myös muistoja henkiin. Stand up-koomikko ja kamppailuharrastaja Antti Akonniemi hauskuutti yleisöä muun muassa muistoillaan harrastuksen alkuajoilta.

Illan virallinen osuus huipentui Takadon kunniajäsenyyksien myöntämiseen lajipioneereille, seuramme perustajajäsenille, pitkäaikaisille päävalmentajille ja suomalaisen kamppailulajiosaamisen merkkihenkilöille merkittävästä panoksesta Takadon, kamppailulajitaitojen ja suomalaisen kamppailuharrastamisen eteen. Kunniajäsenyyden saivat Markku Juntunen, Ville Rasimus, Aarre Järvinen, Kari Piippo, Heikki Halmetoja, Esa Halminen ja Kaj Westersund.

Lisäksi myönnettiin kunniamainintoja seuramme arjen toiminnan eteen tehdystä työstä hallinnossa, viestinnässä, junioriurheilussa, kilpailutoiminnassa, yhteistyössä, vaikuttamistyössä ja kehittämistyössä. Kunniamaininnan saivat Saija Tarvainen, Tuukka Saranpää, Toni Virtanen, Ilkka Sutinen, Peter Sandberg, Sanna Temisevä, Suvi Koikkalainen, Oskari Loikkanen, Peter Streng ja Antti Akonniemi.

Juhlinta jatkui Apollossa aamun pikkutunneille muun muassa Eye of the Tigerin tahdissa. Lämmin kiitos kaikille juhlavieraille ja onnittelut kunniajäsenille! Kiitos myös juhlatoimikunnalle onnistuneista järjestelyistä, erityisesti seura-aktiivi Miika Komulle! Takado jatkaa aktiivisena, perinteikkäänä ja kehittyvänä urheiluseurana kohti seuraavia vuosikymmeniä, yhdessä tekemisen voimin: kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta kun jokainen tekee jotakin, tulee kaikki tehdyksi!

BJJ:n supervoima salilla ja sen ulkopuolella -podcast

10X Finland on podcast-keskustelujen sarja, joissa etsitään oikeita kysymyksiä, oikeita vastauksia ja käytännön keinoja onnistua ja voida hyvin hypermuutoksen keskellä.

Takadon BJJ päävalmentaja Markku Juntunen sai kutsun keskustelemaan lajista ja matkastaan kamppailun maailmassa. Jakso, 10X Finland #93: Markku Juntunen – Brasilialaisen jujutsun supervoima salilla ja sen ulkopuolella on kuunneltavissa: https://www.supla.fi/podcast/10x-finland

Kiitos Jaakko Tapaninen tästä mielenkiintoisesta jaksosta ja seuramme 50v. juhlavuoden juhlistamisesta!

Alexandre Paivan juhlaseminaari Takadolla 5.-6.11.

Alexandre Paiva saapuu marraskuussa Takadolle pitämään historiallista leiriviikonloppua. Samalla juhlimme brasilialaisen jujutsun 30-vuotista historiaa seurassamme!

Aikataulu:

La 5.11.22

10.00-11.15 Aikuiset nogi
11.30-12.45 Aikuiset nogi
Lounastauko
14.15-15.30 Aikuiset gi
15.45-17.00 Aikuiset gi
Yhteinen illanvietto (lisätietoja myöhemmin)

Su 6.11.22:

10.00-11.15 Aikuiset gi
11.30-12.45 Aikuiset gi
Lounastauko
14.15-15.30 Junnut
15.45-17.00 Aikuiset gi

Hinta:
30e/yksittäinen harjoitus

10e juniorien harjoitus

150e/koko leiri, vain Takadon jäsenille!

Yöpyjille on tarjous läheisestä Hotel Mattsista, lisätietoja voi kysyä takado@takado.fi

Ilmoittautuminen myClubin kautta tästä linkistä:

40 vuotta jujutsua aloittelijan mielellä

Esittelyssä Takadon Eurooppalaisen jujutsun päävalmentaja, 2.dan mustavyö Ville Rasimus, jonka 40-vuotinen matka jujutsun parissa kietoutuu tiiviisti yhteen seuramme ja koko Suomen jujutsuhistorian kanssa. Takado haluaa onnitella Villeä 40-vuotisesta jujutsumatkasta ja kiittää lajin ja seuran eteen tehdystä työstä!

Ville ohjaa ja harjoittelee eurooppalaista jujutsua tänä päivänä kahdesti viikossa. Seurakaverit kuvailevat Villen olevan ”aito Budoka, joka opettaa esimerkillisellä asenteella”. ”Ville on rauhallinen ja sitkeä opettaja ja jujutsuka, joka pitää itsensä kunnossa ja jolla on kova ja laaja osaaminen, vaikka hän ei itse tee siitä numeroa. ” ”Villessä vaikutuksen tekee erityisesti Zanshin – hän on aina valmiina! ”

Takadolla Villen tunnistaa mustasta vyöstä, joka on niin kulunut, että näyttää melkein valkoiselta. Vyö on sama, jonka Ville sai ylleen vuonna 1993, kun belgialainen Norbert van Soest graduoi hänet jujutsun mustalle vyölle. Ehkä vyö kuvastaa myös Villen mottoa harjoittelussa: säilytä aloittelijan mieli.

Mistä ja miten tällainen osaaminen sitten on muodostunut?

Ville Rasimuksella oli jo monipuolinen tausta yleisurheilusta ja joukkuelajeista, kun hän vuonna 1982, 18-vuotiaana, liittyi Tapiolan Karate Dojon (nykyisen Takadon) jujutsun peruskurssille. Vuonna 1974 perustettu seura oli aloittanut karatella ja ottanut jujutsun lajivalikoimaan 1979. 80-luvun puoliväliin mennessä jujutsu oli jo seuran päälaji. Kamppailulajit olivat kiehtoneet Villeä ja hän oli nähnyt muutaman näyttävän lajiesityksenkin. Ville jäi koukkuun jujutsuun ja on harjoitellut peruskurssin jälkeen tauotta nyt 40 vuoden ajan. (No, armeijan takia taisi tulla muutaman kuukauden tauko.)

Ville kertoo, että 80-luvulla harjoitetussa Juko-ryu tyylisessä jujutsussa voimalla ja kovuudella oli iso painoarvo, ehkä liiankin. Juko-ryu tyyli painotti potkuja ja lyöntejä, ja yleensä ihan perustekniikatkin kuten heitot ja lukot tehtiin harjoituksissakin hyvin rajusti. Sinänsä siihen kovettui ja tottui, mutta vammoja ja selkäkipuja oli Villellä silloin enemmän kuin nykyään. Lajin päävaikutteet tulivat Englannista, sekä Ruotsista, Saksasta ja Belgiasta. Ulkomailla käytiin leireillä ja opintoreissuilla.  Takadolla myös harjoitteli eri taustoista ja lajeista kiinnostuneita jujutsukoita ja harjoitteluun tuli heidän kauttaan mukaan vaikutteita esimerkiksi painista, escrimasta ja judosta. Myös Villeä alkoi kiinnostaa kovan voiman lisäksi enemmän erilaiset tekniikat ja se, miten teknisellä osaamisella pienikokoisempi kamppailija pystyi haastamaan isompaa. Ville kävi treenaamassa myös judoa ja kokeili siellä kilpailemistakin.

Takadon nykyinen BJJ:n päävalmentaja Markku Juntunen toi brasilialaisen jujutsun seuraan 90-luvun aikana. Kun Takadolla alettiin harjoittaa brasilialaista jujutsua, tuli tarve erotella tyylisuunnat toisistaan ja silloin syntyi nimitys eurooppalainen jujutsu (EJJ). Aluksi Takadossa treenattiin monia lajeja erikseen (mm. jujutsu, brasilialainen jujutsu, escrima, chinese boxing, kobudo ja tai chi) ja nykyisessä EJJ:ssä on vaikutteita näistä kaikista. Ville eli tähän aikaan ruuhkavuosia ja harjoittelussa piti ja ehti panostaa siihen, mikä kiinnosti kaikista eniten. EJJ:ssä Villeä kiehtoi -ja kiehtoo edelleen – lajin monipuolisuus ja itsepuolustuksen taito.

Tänä päivänä jujutsu merkitsee Villelle säännöllisyyttä ja tapaa ymmärtää paremmin itseään. Treeneihin lähtöä tulee harvoin kyseenalaistettua, se kuuluu elämänrytmiin. Jujutsun harjoittelu on hyvää urheilua ja siinä voi oppia koko ajan eikä kehittyminen pääty. Ohjaaminen tuottaa Villelle onnistumisen tunnetta ja treeneissä tulee joka kerta opittua jotain uutta, oivallettua jokin uusi yksityiskohta.

Kovasta harjoittelusta huolimatta Ville on säästynyt pahemmilta vammoilta ja pystyy edelleen harjoittelemaan haluamallaan tavalla. Harjoittelu myös pitää kunnossa. Tässä on ehkä auttanut myös Villen harjoittelufilosofia: treenin pitää olla kovaa, jotta se on realistista ja siinä voi kehittyä, mutta ei niin kovaa, että se vammojen parantelun takia estää harjoittelua ja kehittymistä. Jujutsun lisäksi Ville pitää itsestään huolta toiminnallisella harjoittelulla, pyöräilemällä, jumppailemalla kotona ja joogaamalla. Joogasta on päätynyt elementtejä myös jujutsuharjoituksiin. Korppi, päälläseisonta ja aurinkotervehdykset ovat jääneet myös harjoituskavereiden mieleen. Matkan varrella Villelle on tarttunut mukaan myös parilla kurssilla kuntonyrkkeilyohjaaja osaamista.

Kamppailutaitojen ja urheilun lisäksi jujutsu on tuonut Villen elämään seuratoiminnan ja kavereita, joiden kanssa on koettu paljon yhdessä myös treenien ulkopuolella. Leirit, ulkomaanreissut ja pikkujoulut ovat hioneet treenikavereita yhteen ja Villen pitkään tunteneet muistelevat näitä lämmöllä (Takadon nuori polvi toivoo seuraaviin pikkujouluihin Rienapojat joulukuvaelman paluuta, Ville kuulemma esiintyi kuvaelmassa ninjana.)

Ville muistetaan myös kovana harjoittelijana ja treenien vetäjänä: kavereilta meinaa loppua kunto jo alkulämmittelyissä. Eräs treenikaveri muistelee Villen vuosia sitten vetämää leiriä, jossa oteltiin varusteilla ja ilman, yhtä ja useampaa vastustajaa vastaan koko jujutsun repertuaarilla – ja hauskaa oli. Toinen kuvailee, kuinka Villen kanssa harjoitellessa pääsee nopeasti luovaan tilaan: kun yhdessä on treenannut vuosia, on luottamus tatamilla vahva.

Ville toivottaa uteliaat tervetulleiksi kokeilemaan eurooppalaista jujutsua. Laji sopii monipuolisuudessaan monenlaiselle harrastajalle, mutta jonkinlaista kivunsietokykyä tarvitaan, jotta harjoittelu onnistuu. Jujutsun harjoitteluun sopii Villen mielestä japanilainen shu-ha-ri oppimismalli: ensin opitaan tekniikka jäljittelemällä opettajaa, sitten se rikotaan ja sitä sovelletaan, lopuksi se muotoutuu osaksi omaa jujutsua. Ja kehä alkaa alusta.

———

Viikonloppuna Takadolla järjestetään eurooppalaisen jujutsun seminaari, jossa Ville ohjaa päivän aikana kahdet harjoitukset. Seminaarissa keskitytään muutamiin Takadon EJJ-treeneissä harjoiteltaviin perusasioihin reaktioetäisyydellä, ote-etäisyydellä ja painiasennossa pystyssä ja matossa.

——–

Villeä haastatteli ja jutun kirjoitti Takadon bjj-treenailija Sanna Temisevä. Muistojaan Villestä kertoivat myös treenikaverit Arkku, Markus, Eero ja Miika.

Villeä on haastateltu myös teokseen Kamppailutaitojen opas (Jarmo Österman), josta voi lukea enemmän eurooppalaisesta jujutsusta.

Eurooppalaisen jujutsun seminaari elokuussa

Paikka: Espoo, Pihatörmä 1D, 4. kerros
Päivämäärä lauantai 27.8.2022

Aikataulu:
10 – 12 seminaarin alkuosa
12 – 13 lounastauko (omakustanteinen, rakennuksessa on kiinalainen ravintola)
13 – 15 seminaarin loppuosa
15 -> jatkot halukkaille

Ohjaaja: Ville Rasimus 2. dan, eurooppalainen jujutsu, 40 vuotta lajitaustaa

Seminaarin hinta 20 euroa (tai 10 euroa puolikas seminaari). Ilmoittautuminen leirille täältä.

Leiri sopii kaikille kamppailua aikaisemmin harrastaneille. Voit osallistua halutessasi pelkästään alku- tai loppuosaan. Tarkempi sisältö julkaistaan elokuussa.

Tervetuloa!

Ville Rasimus 2. dan

Naisten BJJ suurleiri 6.-7.8. Takadolla!

Takado ry emännöi elokuussa naisten bjj ja nogi suurleirin, joka on avoin kaikille naisharrastajille.

Kaksipäiväisen leirin aikana on neljät ohjatut treenit, aikaa sparrille ja kysymyksille, sekä yhteistä iltaohjelmaa. Leirin ohjaajina toimivat Suvi Koikkalainen (Takado), Salla Simola (FFG), Veera Nykänen (Espoon Kehähait) ja Sara Lehto (Nokian Kamppailu-urheilijat). Nämä ohjaajat eivät paljon esittelyjä kaipaa, sillä kaikki ovat tuttuja kisapodiumien korkeimmilta palleilta jo useiden vuosien ajalta!

Leirin aikataulu
Lauantai:
klo 12.30-14.00: Suvi/Nogi
klo 14.30-16.00 Veera/Nogi
klo 16 -> Vapaa sparri / aikaa kysymyksille
Yhteistä iltaohjelmaa, joka tarkentuu myöhemmin.

Sunnuntai:
klo 11.00-12.30 Salla/Gi
klo 13.00-14.30 Sara/Gi
klo 14.30 ->Vapaa sparri / aikaa kysymyksille

Hinta ja ilmoittautuminen
Koko leirin hinta 40 euroa. Yhden päivän hinta on 25 euroa. Yksittäisen treenin hinta on 15 euroa. Ilmoittautuminen yksittäisiin treeneihin avataan myöhemmin, etusijalla ovat koko leirille/ yhteen päivään osallistuvat. Leirille on rajattu määrä paikkoja, joten kannattaa ilmoittautua mukaan hyvissä ajoin!

Leiri maksetaan käteisellä paikan päällä. Myös liikuntaseteleillä yms. maksaminen on mahdollista, siitä lisätietoja ilmoittautuneille.

LEIRI ON TÄYNNÄ! Avaamme uuden ilmoittautumisen kesällä, mikäli paikkoja vapautuu.

Tervetuloa oppimaan, jakamaan energiaa, kaverustumaan ja korkkaamaan painisyksy Espoon Takadolle!