Tutustu Takadon BJJ peruskurssiin tästä!

Brasilialainen jujutsu ja sen harjoittelu voidaan jo historiallisestikin jakaa kolmeen osaan: itsepuolustus, vapaaottelu ja urheilumuodot. Perustana oli itsepuolustus ja tekniikoiden toimivuus todennettiin vapaaotteluissa ja myöhemmin kehitettiin ilman lyöntejä ja potkuja käytävä gi:n kanssa oteltava urheilumuoto. Nykyään monet jopa harjoittelevat pelkästään urheilumuotoa ja mukaan on tullut ilman gi:tä oteltava lukkopaini (Submission Wrestling).

Harjoituksissa on asuna tyypillisesti ns. gi (brasilialaisen jujutsun gi muistuttaa judoasua), mutta ilman gi:tä tehtävä harjoittelu (esim. t-paita, shortsit ja painitossut) on tärkeä osa toimintaa. Harjoittelun muodot – itsepuolustus, vapaaottelu ja urheilumuodot – painottuvat kunkin edistymisen ja mielenkiinnon pohjalta.

Huolimatta rajustakin historiastaan ajoittain kovista harjoitteista, on brasilialainen jujutsu erittäin monipuolinen laji, jota voi harrastaa eri tavoittein ja hyvinkin turvallisesti. Tavoitteena voi olla monipuolinen liikunta hyvässä seurassa, realistinen itsepuolustustaito tai menestyminen kilpailu-uralla. Laji sopii junioreille ja aikuisille, miehille ja naisille – oma asenne ratkaisee. Brasilialainen kulttuuri sävyttää harjoituksia, jotka ovat tyypillisesti rennompia kuin monissa budo-lajeissa. Tietty siisteys ja kurinalaisuus kuitenkin tarvitaan jo turvallisuussyistä.

Rautainen lajiosaaminen ja kisaajien tukeminen ovat ehdottomasti tämän seuran vahvuudet ja musta on hienoa että just Takado on ollut osa mun matkaa bjj:nparissa.

Uudet jäsenet

Uudet jäsenet voivat aloittaa bjj:n harjoittelun peruskurssilla kauden alussa osallistumalla perustekniikkavuoroille. Perustekniikoiden läpikäynti vie n. 3 kk, jonka jälkeen voi osallistua edistyneempien vuoroille. Jos harjoittelija omaa jo kamppailutaustaa, voi valmentajan kanssa sovittaessa osallistua edistyneempien vuorolle ja esim. lukkopainiin jo aikaisemminkin. Perustekniikoiden hallintaa ei voi aliarvioida, sillä ilman niiden hallintaa ei sparraus eikä edistyneempien tekniikoiden opettelu ole kovin tehokasta. Perustekniikkavuoroilla ei vaadita gi:n käyttöä (esim. shortsit ja t-paita riittää), mutta se on suositeltavaa.

Brasilialainen jujutsu Takadossa

Espoon Takado on ensimmäisiä, ellei peräti ensimmäinen, suomalainen brasilialaisen jujutsun vakavan harjoittelun aloittaneita seuroja. Takadon BJJ:n oppien perustana on ollut Gracie Jiu-Jitsu ja nykyään Alliance BJJ. Päävalmentajamme Alexandre Paiva on yksi brasilialaisen Alliance-järjestön perustajista. Alexandre Paiva on myös brasilialaisen jujutsun maailmanmestari (Mundial 1999) ja erityisen tunnettu teknisestä osaamisestaan. Alexandre Paiva on käynyt Suomessa pitämässä leirejä ja toiminut järjestämiemme BJJ-kilpailujen tuomarina. On pidetty tärkeänä olla suorassa yhteydessä parhaisiin brasilialaisiin kouluttajiin ja ottelijoihin.

Takadon BJJ-jaoston vetäjänä toimii Markku Juntunen, joka on Alexandre Paivan valtuuttama ohjaaja ja jolle on myönnetty Suomen ensimmäinen musta vyöarvo. Takadoa on edustettu menestyksellisesti lajiin liittyvissä kilpailuissa, BJJ- ja lukkopainikilpailuissa, joissa Takado on ollut Suomen paras seura useissa SM-kilpailuissa. Seurassamme harjoittelevia on osallistunut myös vapaaotteluihin.

Vyöarvot ovat eräs edistymisen mitta, mutta brasilialaisessa jujutsussa tässä suhteessa vaaditaan erityistä kärsivällisyyttä. Laji on Takadossa säilyttänyt realistisuutensa ja vyöarvon saaminen edellyttää todellisia näyttöjä. Vyökokeita järjestetään säännöllisin väliajoin. Kutsu vyökokeeseen ja ohjeet vaadittavista asioista tulevat hyvissä ajoin ja kokeneemmat auttavat valmistautumisessa kokeeseen.

Lähihistoriaa

Brasilialainen jujutsu on nykyään kamppailulajeja vakavasti harrastavien piireissä jo laajalti tunnettu ja tehokkaaksi tunnustettu kamppailu- ja itsepuolustuslaji. Brasilialainen jujutsu tuli suuremman yleisön tietoon 1993 ensimmäisten Yhdysvalloissa järjestettyjen Ultimate Fighting Championships (UFC) vapaaottelukilpailujen myötä, joissa lähes kaikki otteet olivat sallittuja (vale tudo). Brasilialainen Royce Gracie voitti kilpailut näytöstyyliin huolimatta vastustajia pienemmästä koostaan. Gracie kukisti vastustajansa nopeasti, tehokkaasti ja tarpeettomasti vahingoittamatta. Huomionarvoista oli myös Gracie-suvun edustajien kunniantuntoinen ja herrasmiesmäinen käyttäytyminen, joka ei ollut mikään itsestään selvyys vapaaottelijoiden ristiriitaisessa ja kiistellyssä maailmassa.

Eri kamppailulajien edustajat olivat tyrmistyneitä ja epäuskoisia – monet yhä edelleen. Kamppailulajien maailma ei ole ollut entisensä enää ensimmäisten UFC-kisojen jälkeen. Tilanteen teki entistä hämmästyttävämmäksi tieto, että Gracie-suvun parhaat edustajat ovat olleet vapaaotteluissa voittamattomia aivan viime vuosiin saakka – käytännössä yli 70 vuotta.

Gracie-suvun ja uusien brasilialaisten sukupolvien kehittämien tekniikoiden, strategioiden ja harjoittelumenetelmien tultua laajempaan tietoon, on niitä pyritty opiskelemaan kaikkialla. On myös syntynyt uusia hybridilajeja ja koulukuntia, joissa on pyritty yhdistelemään eri kamppailulajien piirteitä ja erityisesti brasilialaisen jujutsun maassa käytettäviä tekniikoita. Mielenkiintoista on myös, kuinka vapaaottelut ovat nostaneet perinteisen painin uuteen arvoon todellisessa kamppailutilanteessa